Uw vrienden hebben net een huis gekocht. Vol enthousiasme gaan ze aan de slag met de inrichting. Ineens kost de aanleg van de nieuwe vloer in de woonkamer meer dan ingeschat. Waarom? De houten balken van de ondervloer zijn verrot. Die moeten nu ook vervangen worden. Een verborgen gebrek, vertellen ze u. Maar wat is dat? En wat is er zo verborgen aan?
Wat zijn verborgen gebreken?
Verborgen gebreken zijn (technische) problemen in of aan de woning die een koper pas na de aankoop van een huis opmerkt. Hij heeft deze problemen niet kunnen zien toen hij het huis kocht en er is hem niets over verteld. De schade bestond bovendien al voor de koop.
Enkele voorbeelden
De ondervloer is verzakt door houtworm. De zoldervloer blijkt instabiel. De grond van de tuin is ernstig vervuild. Het riool onder uw huis is verzakt en moet vervangen worden. Er zit asbest in het plafond. Of de kozijnen zijn verrot. Reparatie van meer ingrijpende gebreken kost al snel duizenden euro’s, die bovendien niet waren voorzien. Zoals met de nieuwe ondervloer bij uw vrienden.
Er bestaan ook zichtbare gebreken
Zichtbare gebreken zijn problemen die u wel zelf tijdens een bezichtiging van een huis heeft kunnen zien. Voorbeelden hiervan zijn zichtbare scheuren in de muur of verkleuring van het plafond. Hier is duidelijk dat het repareren kosten met zich meebrengt. Dit zijn dus geen verborgen gebreken die u kunt verhalen bij de verkoper.
Wat zijn uw plichten?
De verkoper heeft een mededelingsplicht. Hij hoort kopers te informeren over alle eventuele gebreken in of aan het huis. Zelfs als hij alleen het vermoeden heeft dat er iets mis is. Als koper heeft u zelf een onderzoeksplicht. U hoort tijdens de bezichtiging zelf zichtbare gebreken op te merken. De beste manier om aan de onderzoeksplicht te voldoen, is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring.
Waar u aan moet denken bij een bezichtiging
Ziet u tijdens de bezichtiging van een huis sporen van bijvoorbeeld schimmel, vochtplekken en lekkages? Of een zichtbare scheur in de muur? Vraag dan meteen de verkoper om meer informatie. Misschien is er groter onderliggend probleem met het dak, de fundering of de leidingen.
Voor de aankoop van een huis geldt dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Als u aan uw onderzoeksplicht voldaan heeft, is de kans kleiner dat u zelf verantwoordelijk bent wanneer achteraf gebreken aan het licht komen.