U bent verliefd op een huis en wilt niets liever dan snel de koop sluiten. Herkenbaar, maar niet altijd verstandig. Eerst een bouwkundige keuring geeft inzicht in de staat van de woning en toekomstige onderhoudskosten.
Misschien denkt u bij achterstallig onderhoud of gebreken aan een heel oud huis. Maar dat een nieuwer huis er tijdens de bezichtiging op het eerste oog goed uitziet, wil niet zeggen dat een likje verf voldoende is. Een bouwkundige keuring geeft meer zekerheid en verkleint de kans op nare verrassingen.
Wat controleert de keuring?
Een deskundige voert de bouwkundige keuring uit. Hij onderzoekt de woning van binnen en buiten op gebreken en achterstallig onderhoud. Bijvoorbeeld scheuren in gevels, houtrot, schimmel, lekkages, verouderde leidingen of elektra. De deskundige beoordeelt alleen de zaken waar hij direct bij kan. Desondanks kan hij inschatten of het huis een slechte fundering heeft of dat de kozijnen onder de verflaag in een slechte staat zijn.
Handig samengevat
De bouwkundig expert vat zijn bevindingen samen in het bouwkundig rapport. Het rapport geeft beschrijvingen van elk onderdeel van het huis, inclusief foto’s van bouwtechnische gebreken. U ziet hierin ook de verwachte kosten voor het herstel.
Zekerheid, ook juridisch
Een bouwkundige keuring is er niet alleen om u gerust te stellen. U heeft als koper de plicht om onderzoek te verrichten naar de staat van het huis. Met een keuring voldoet u aan deze plicht. Dat is belangrijk wanneer er na de aankoop alsnog gebreken zichtbaar worden, die u tijdens de keuring niet kon voorzien.
Wanneer laat je keuren?
De bouwkundige keuring wordt in de meeste gevallen uitgevoerd op het moment dat u het voorlopig koopcontract tekende. Maar het kan ook dat u vooraf zekerheid wilt over mogelijke kosten. Zeker wanneer u tijdens een bezichtiging al wat vermoedt. Zo kunt u de verwachte onderhoudskosten eventueel meenemen in de prijsonderhandeling en de keuring opnemen als voorwaarde in het koopcontract.
Dit bent u kwijt
Wat u voor een bouwkundige keuring betaalt, hangt af van de grootte van de woning en het tarief van het inspectiebureau. De kosten verschillen dus, maar u kunt denken aan een bedrag tussen € 300 en € 500. Is de bouwkundige keuring verplicht om uw hypotheek te kunnen afsluiten, bijvoorbeeld voor een NHG-hypotheek, dan zijn de kosten fiscaal aftrekbaar van uw inkomen.
Het bouwkundig rapport geeft u een zo objectief mogelijk beeld van de kosten van de bouwkundige gebreken. Arnold van Hooft informeert u graag over wanneer en waarom een bouwkundige keuring nodig is.