Vrij op naam: is nieuwbouw echt goedkoper?

Bij de vraagprijs van een huis staat altijd een afkorting:  v.o.n. of k.k. Dat staat voor ‘vrij op naam’ en ‘kosten koper’. Nieuwbouwhuizen zijn meestal vrij op naam, dat houdt in dat er geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden. Betekent dat automatisch dat nieuwbouwwoningen goedkoper zijn dan bestaande huizen?

Wat houdt ‘kosten koper’ in?

Bij bestaande woningen betaalt de koper het grootste deel van de bijkomende kosten die met het verkoopproces van een huis te maken hebben. Vandaar dat u bij bestaand woningaanbod vooral k.k. ziet staat. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor hypotheekadvies, taxaties, NHG, notaris en een aankoopmakelaar. Een duidelijke uitzondering hierop vormen de kosten van de verkopend makelaar. Deze komen voor rekening van de verkoper.

Vrij op naam

Een nieuwbouwwoning wordt meestal ‘vrij op naam’ geleverd. Dat betekent dat u bepaalde kosten niet hoeft te betalen, of dat die kosten al in de koopprijs zijn verwerkt. We hebben het daarbij over drie verschillende kosten:

  • Overdrachtsbelasting
  • Notariskosten leveringsakte
  • Notariskosten inschrijving eigenaar bij het Kadaster

Overdrachtsbelasting

Een belangrijk verschil tussen een bestaande woning en een nieuwbouwwoning is dat de koper bij nieuwbouw doorgaans geen overdrachtsbelasting (2% over de koopsom) hoeft te betalen. Dit voordeel geldt overigens niet altijd. Afhankelijk van de situatie kan over de grond overdrachtsbelasting verschuldigd zijn. In dat geval betaalt de verkoper van de nieuwbouwwoning de belasting, om deze kosten vervolgens door te berekenen in de verkoopprijs.

Notariskosten leveringsakte

Vaak brengt u bij het kopen van een huis ook een bezoek aan de notaris. Daar ontvangt u de leveringsakte en meestal ook een hypotheekakte. Voor het behandelen van beide aktes brengt de notaris kosten in rekening.

Koopt u een huis vrij op naam, dan worden de kosten van de leveringsakte niet door de notaris aan u in rekening gebracht. Dit wil overigens niet zeggen dat u deze kosten niet hoeft te betalen. Meestal wordt dit verwerkt in de koopprijs van de nieuwbouwwoning.

Notariskosten inschrijving eigenaar bij Het Kadaster

Een notaris zorgt er voor dat u als eigenaar van een woning wordt ingeschreven bij het Kadaster. Deze kosten worden bij een nieuwbouwhuis niet direct bij u in rekening gebracht, maar verwerkt in de koopprijs.

Kosten die u ook voor een nieuwbouwhuis moet maken

Niet alles zit bij nieuwbouw in de koopprijs inbegrepen. Hypotheekadvies- en -afsluitkosten dient u zelf te betalen. Houd rekening met rentverlies tijdens de bouw, er kan bouw- en grondrente gerekend worden en dat bij een nieuwbouwhuis ook kosten voor meerwerk een rol kunnen spelen.

Is een nieuwbouwhuis dan echt goedkoper dan een bestaande woning? De prijs die u ziet staan ligt zonder rekening te houden met kosten als meerwerk en bouwrente dichter bij het bedrag dat u werkelijk kwijt bent voor aanschaf van de woning. Maar dat betekent niet dat nieuwbouw onder de streep goedkoper is.