Het kan zomaar gebeuren. Een reorganisatie, geen contractverlenging, of misschien bedrijfseconomische redenen. Het gevolg blijft hetzelfde: u wordt ontslagen. Dat heeft veel invloed op uw leven, en zeker ook op uw financiële situatie. Hoe houdt u grip op uw geldzaken? We geven u een aantal tips.
Onderhandel eerst
Het hangt natuurlijk van de situatie af, maar in sommige gevallen is het nuttig om – op tijd – te onderhandelen over de voorwaarden van uw vertrek. Een ontslagvergoeding is niet ongebruikelijk, vooral als het om een gedwongen vertrek gaat. In beide gevallen kunt u het in ieder geval bespreekbaar maken.
Weet wat u aan de Werkloosheidswet hebt
De Werkloosheidswet (WW) biedt financiële zekerheid aan mensen die hun baan verliezen. Maar let op: u hebt niet altijd recht op een WW-uitkering. Zorg er dus voor dat u weet of en zo ja, hoe u er recht op heeft. En heeft u er geen recht op? Denk dan nog eens aan bovenstaande tip. Wellicht kunt u onderhandelen over de officiële reden van uw ontslag. Laat u informeren over uw rechten en neem indien nodig een jurist in de arm.
Zorg voor overzicht
De kans is groot dat uw inkomen daalt na uw ontslag. Maar vaste lasten dalen niet mee. Uw hypotheek of huur, waterlasten en allerlei abonnementen lopen gewoon door. Wat blijft er nu eigenlijk onderaan de streep over? Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven.
- Heeft u recht op toeslagen?
- Wat komt er de komende maanden binnen en wat gaat eruit?
- Zijn er kostenposten waarop u kunt besparen?
- Heeft u spaargeld dat u in tijden van nood in kunt zetten?
Dat uw ontslag flinke impact heeft op uw leven is zeker. Om hulp vragen is soms lastig, maar kan er wel voor zorgen dat u grip houdt op uw geldzaken. Of het nu uw Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft is, een jurist of gewoon familie en vrienden. Samen lukt het beter om alles op een rij te zetten en snel de draad weer op te pakken. Advies over uw nieuwe financiële situatie? Uw Zelfstandig Adviseur van Arnold van Hooft helpt u graag verder.