Bij de Mobiel Bankieren app van RegioBank kunt u aangeven waar u voor spaart. De eigen woning is het meest genoemde spaardoel onder onze spaarders. Op de tweede plaats volgt sparen voor de auto. Daarna is de zomervakantie aan de beurt. Weet u precies waar u voor spaart?
Eigen huis belangrijkste spaardoel
Het huis is dus spaardoel nummer één. Dit is niet verwonderlijk. Onderhoud aan een eigen woning is vaak een behoorlijke kostenpost. Vereniging Eigen Huis onderzocht de onderhoudskosten en komt uit op een gemiddeld bedrag van € 3.600 per jaar. Dit gemiddelde gaat uiteraard niet op voor ieder soort woning. Zo is een nieuwbouwhuis minder onderhoudsgevoelig dan een woning uit de jaren dertig.
De top-10 spaardoelen
Nederlanders staan bekend als een spaarzaam volk. Geld opzij zetten zonder een specifieke reden of voor het kunnen opvangen van onvoorziene kosten sluit daar goed bij aan. Niet voor niets staan deze spaardoelen hoog genoteerd. Onderstaand de volledige top-10 doelen van spaarders bij RegioBank. Een opvallende is de tandarts op nummer zeven, het enige populaire spaardoel op het gebied van zorg.
- Huis
- Auto
- Zomervakantie
- Gewoon geld opzij zetten
- Onvoorziene kosten
- Studie
- Tandarts
- Reis
- Caravan
- Kleding
Recordsaldo op spaarrekeningen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt per maand bij hoeveel er in totaal staat op Nederlandse spaarrekeningen. Het totale spaarsaldo groeide naar € 346,7 miljard eind juni van dit jaar. Hiermee werd het eerdere record uit mei alweer verbroken. Spaarders laten zich dus niet weerhouden door de spaarrente, die onder invloed van economische omstandigheden is gedaald. Van al het spaargeld stond eind juni 88% procent op een rekening waarbij het saldo vrij opneembaar is. Het resterende deel staat op een zogenaamde depositorekening. In het laatste geval krijgt u een rente die voor een bepaalde periode vaststaat. Het geld opnemen kan alleen in uitzonderingsgevallen of tegen betaling van een boeterente.
Spaardoelen nuttig
Niet iedere spaarder heeft duidelijk voor ogen waar hij of zij precies voor spaart. Op zich geen probleem. Toch is het stellen van duidelijke spaardoelen nuttig. Bijvoorbeeld voor een helder inzicht in de kosten en inkomsten. Let er bij het vaststellen van uw spaardoelen op dat u mogelijk belasting betaalt over uw spaarsaldo. Dit is het geval als u meer spaargeld heeft dan het heffingsvrije vermogen. Details hierover leest u op onze website.
Tot slot maken spaardoelen het mogelijk om tussentijds bij te sturen. Stel dat het enkele maanden niet lukt om het vooraf beoogde bedrag te sparen. Dan kunt u besluiten om in de maanden daarna meer geld opzij te zetten. Of het doel zelf bijstellen, bijvoorbeeld door die dure buitenlandreis te vervangen voor een Nederlandse camping.