Geld lenen. Een onderwerp dat 42% van de ouders nog niet met jongeren bespreekt, blijkt uit recent onderzoek gedaan in opdracht van RegioBank. Dat komt vooral omdat het lenen van kleine bedragen vaak als onschuldig wordt gezien. Soms is het dat ook. Maar jongeren moeten wel leren dat lenen niet vanzelfsprekend is. Oók niet bij kleine bedragen.
Jongeren lenen kleine en grote bedragen op verschillende momenten en om verschillende redenen. Het kopen van iets lekkers in de sportkantine als ze de portemonnee zijn vergeten. Het kopen van een paar schoenen uit de nieuwste collectie, om mee te doen met een hype. Of het kopen van een festivalkaartje ‘omdat iedereen daar naar toe gaat’.
De valkuilen
Er zitten een aantal valkuilen aan lenen. Het is goed als jongeren hiervan op de hoogte zijn:
- Bij een lening is er een verplichting om geld terug te geven. Er is tijdelijk geen vrijheid om zelf te bepalen waar geld aan wordt uitgegeven. Dat kan best vervelend zijn.
- Als het saldo op een bankrekening onder nul komt, moet er rente worden betaald.
- Bij een aankoopverplichting richting een winkel, komen er uiteindelijk herinneringen en aanmaningen. Er moet altijd worden betaald. Hoe langer het duurt, hoe meer kosten erbij komen kijken.
Het klinkt allemaal logisch, maar toch zijn er weinig jongeren die hiervan op de hoogte zijn. Kleine schulden kunnen door onwetendheid stiekem snel oplopen.
Wat kunt u doen?
- Ga met uw kind in gesprek over lenen (niet alleen op het moment dat uw kind geld nodig heeft). Dat kan door vragen te stellen. Hoeveel geld heb je nog, ben je ergens voor aan het sparen, wie van je vrienden kan goed met geld omgaan? Algemene vragen die een gesprek op gang brengen en duidelijk maken dat het een bespreekbaar onderwerp is. Stel ze op een neutrale manier, zonder dat u uw mening laat doorklinken. Door vragen te stellen, leert uw kind na te denken over de beslissing. Iedere keuze heeft namelijk een financiële consequentie. U kunt bijvoorbeeld de volgende open vragen stellen:
- Waarvoor heb je het geld nodig?
- Is de aankoop op dit moment écht noodzakelijk? Zijn er alternatieven?
- Wanneer wordt het bedrag terugbetaald?
- Gaat het om een bedrag dat uw kind nog niet heeft? Reken dan samen uit hoe lang uw kind er overdoet om het bedrag terug te betalen. Dat wordt duidelijk of het echt de moeite waard is om het bedrag te lenen.
- Vergeet ook niet met uw kind te praten over geld uitlenen. Laat uw kind goed nadenken voordat hij of zij dat doet. Want wat gebeurt er als de andere persoon het geld niet terugbetaald?
De gouden regel
Geld uitgeven is gemakkelijk. Eigenlijk geldt hiervoor dan ook maar 1 regel. Leer uw kind dat hij of zij nooit meer geld uitgeeft dan dat hij of zij heeft. Dan komt uw kind nooit in de problemen.
Er is ook een gouden regel voor ouders. Leent u geld aan uw kind? Laat uw kind het altijd terugbetalen. Alleen dan leren ze omgaan met geld.
Met het JongWijs-pakket ondersteunen wij de ouders bij het spelenderwijs financieel opvoeden van hun kinderen. Meer weten? Bezoek dan ons kantoor in Kerkdriel.