Wat is zakgeld?
Zakgeld wordt ook wel leergeld genoemd. Met zakgeld leert u kinderen om met geld om te gaan. Door te sparen, door geld uit te geven, door keuzes te maken. Hoe meer ervaringen ze opdoen, hoe meer kinderen leren over geldzaken. Een prima onderdeel van een financiële opvoeding.
Hoeveel zakgeld geeft u?
Lastig om de hoogte van het zakgeld te bepalen? Vraag eens bij andere ouders van klas- of leeftijdgenoten wat zij geven. Of raadpleeg het Nibud. Het Nibud geeft richtlijnen voor de hoogte van het zakgeld, per leeftijd. Kijk vooral ook naar uw eigen portemonnee. Wat is haalbaar en betaalbaar? En waar voelt u zich goed bij.
Zelf geld verdienen is extra geld voor portemonnee en spaarpot
Op een bepaalde leeftijd kunnen kinderen zelf geld verdienen met klusjes en vanaf 13 jaar met de eerste bijbaantjes. In eerste instantie gaat het vaak om lage bedragen maar als kinderen ouder worden kan dit per maand een fijn extraatje opleveren, naast zakgeld. Een mooie aanvulling voor de portemonnee en spaarpot. Als er nog vragen zijn over hoe uw kind zijn/haar geld het beste kan verdelen, neem dan contact op met uw financiële adviseurs.
Verandert de hoeveelheid zakgeld door een bijbaantje?
Geld dat wordt verdiend met een bijbaantje is extra geld. Hier is voor gewerkt en het salaris is een beloning. Het kan wel zijn dat kinderen vanaf een bepaalde leeftijd meer mee moeten betalen voor bepaalde uitgaven, zoals voor cadeaus en kleding. Dit staat los van bijbaantjes en deze afspraken worden vastgelegd in een zakgeldcontract of kleedgeldcontract.
Verschil tussen zakgeld en kleedgeld
Naast zakgeld kunt u uw kind ook kleedgeld geven. Kleedgeld is een bedrag dat kinderen krijgen om zelf kleding te kopen. Net zoals bij zakgeld is het belangrijk om hier goede afspraken over te maken. Niet alleen over de hoogte van het bedrag en het moment van geven, maar vooral welke kleding ze zelf moeten kopen. Valt sportkleding, winterjassen, schoenen, pyama’s en ondergoed ook onder het kleedgeld?
Wanneer stopt u met zakgeld geven?
Net zoals het moment van starten met zakgeld, hangt het moment van stoppen af van verschillende (persoonlijke) factoren. Welke bedragen kunnen ouders missen, welke aankopen mogen of moeten kinderen ermee doen, zitten kinderen nog op school, zijn ze aan het studeren of zijn ze al aan het werk? Deze factoren bepalen samen het juiste moment om te stoppen met het geven van zakgeld.
Afspraken maken over zakgeld
Over het algemeen kiezen ouders vaak een bepaald moment om te stoppen met zakgeld geven. Dit is meestal op een bepaalde leeftijd (18 jaar) of op het moment dat kinderen fulltime gaan werken. Maar wat het moment ook is, maak het duidelijk. Heeft u andere vragen over financiële opvoeding? Loop dan even langs bij uw Zelfstandig Adviseur. Zij beantwoorden uw vragen graag.
Wat kan Regiobank betekenen voor kinderen?
Regiobank helpt om uw kind financieel steeds meer op eigen benen te laten staan. Wij bieden het Jong Wijs pakket aan voor kinderen van 0-18 jaar. Met dit pakket wordt uw kind stap voor stap wegwijs gemaakt met geld. Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie over het Jong Wijs pakket, loop dan vrijblijvend binnen bij Arnold van Hooft Hypotheken en Verzekeringen en onze adviseurs helpen u graag verder!