Wanneer u de ware heeft gevonden zijn er in Nederland verschillende manieren voor partners om de relatie juridisch vast te leggen. Het vastleggen van de relatie door een ambtenaar van de burgerlijke stand kan op twee manieren. Er kan gekozen worden uit trouwen of geregistreerd partnerschap. Beide vormen nemen verschillende rechten en plichten met zich mee. Partners die aan elkaar verbonden zijn middels het huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben het recht om elkaars achternaam te gebruiken en gaan de verplichting aan elkaar te onderhouden.
De feiten en de cijfers onder elkaar
Uit de CBS-statistieken blijkt dat trouwen steeds minder populair wordt onder Nederlandse stellen. In de afgelopen 50 jaar is het aantal huwelijken flink afgenomen. Binnen het aantal verbintenissen die worden aangegaan wordt er steeds vaker gekozen voor een geregistreerd partnerschap, deze mogelijkheid werd geïntroduceerd in 1998. Vorig jaar koos bijna één op de vijf stellen voor een geregistreerd partnerschap, tien jaar eerder was dat nog één op de tien.
Maar wat zijn de verschillen?
De verschillen tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap zijn heel klein. Voor beide partners gelden vrijwel dezelfde rechten en plichten van beide verbintenissen. Tot april 2014 was het wettelijk ouderschap anders geregeld, maar dit verschil is inmiddels opgeheven. Er zijn drie duidelijke verschillen te benoemen.
- Bij trouwen is het uitspreken van het ja-woord verplicht, bij een geregistreerd partnerschap niet. Uiteraard hoort bij trouwen een ceremoniële plechtigheid en alle elementen van een volwaardige huwelijksdag, terwijl stellen die het juridisch gewoon goed geregeld willen hebben zonder een officiële ceremonie kiezen eerder voor een geregistreerd partnerschap.
- Een geregistreerd partnerschap wordt in het buitenland niet altijd erkend. Dit kan van belang zijn als een van beide partners van niet-Nederlandse komaf is of als stellen plannen hebben om voor langere tijd buiten Nederland te gaan wonen.
- Het laatste verschil heeft betrekking op het ontbinden van de verbintenis, een geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om ontbonden worden en bij een huwelijk kan dat niet.
Welke voorwaarden zijn van belang?
Bent u van plan te gaan trouwen in 2018? Let dan goed op, de regels over het trouwen onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen gaat veranderen. Vanaf januari 2018 wordt er getrouwd onder huwelijkse voorwaarden in plaats van in gemeenschap van goederen. Bij trouwen in gemeenschap van goederen zijn alle bezittingen en schulden van u samen, wanneer u de verbintenis aangaat onder huwelijkse voorwaarden blijven alle bezittingen en schulden die vóór het huwelijk privévermogen waren ook privévermogen na het aangaan van de verbintenis voor de staat.
Gevolgen voor uw financiële situatie
De keuze die u maakt heeft gevolgen op uw financiële situatie. Het is verstandig om uw situatie goed door te nemen zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. De adviseurs van Arnold van Hooft gaan graag met u in gesprek voor een adviesgesprek. Wij helpen u bij het inzichtelijk maken van de mogelijke veranderingen voor uw pensioen, hypotheek, verzekeringen en vermogen. Neem contact op!