Betalen voor verzekeringsadvies, hoe zit dat eigenlijk?

Een nieuwe verzekering nodig? Vanaf 1 juli 2024 is er iets veranderd in de wetgeving. Je zult merken dat je verzekeringsadviseur je vertelt op welke manier hij of zij beloond wordt. En welke diensten daar tegenover staan.

Je kunt op twee manieren een schadeverzekering afsluiten. Rechtstreeks bij een verzekeraar, of met de hulp van een onafhankelijke verzekeringsadviseur. Deze verzekeringsadviseur kijkt welke risico’s voor jou van belang zijn, zoekt voor jou de beste deal, onderhoudt je verzekeringsportefeuille en komt voor je op in geval van schade. Hij of zij wordt voor deze dienstverlening betaald door middel van een deel van de premie die jij als klant aan de verzekeraar betaalt. Dat is nu ook al zo, alleen krijg je vanaf 1 juli 2024 als klant verteld hoeveel dat is. Tegelijk zal een adviseur ook met je delen wat hij of zij allemaal voor je doet.

Nieuwe verzekeringen

De wijziging geldt alleen voor nieuwe schadeverzekeringen. Ben je al klant bij een kantoor en heb je bijvoorbeeld een nieuwe autoverzekering nodig, dan zal je adviseur met je delen welk deel van de premie is bestemd voor zijn of haar dienstverlening. Heb je geen nieuwe verzekeringen nodig maar ben je wel benieuwd naar de advieskosten, dan mag je daar natuurlijk naar vragen.

Welke diensten

Adviseurs bieden niet allemaal dezelfde diensten aan. Daarom is het belangrijk om te vragen wat een adviseur allemaal voor je doet én wat hij niet doet. Over het algemeen bestaat de dienstverlening uit vier onderdelen:

  • inzicht geven in de risico’s die je loopt;
  • advies over het afdekken daarvan;
  • onderhoud van je verzekeringsportefeuille;
  • en hulp bij een eventuele schade.

De manier waarop adviseurs deze diensten invullen kan verschillen. Sommige adviseurs checken bijvoorbeeld periodiek of een andere verzekeraar een betere deal voor je in huis heeft. Anderen bieden jaarlijks een check-up gesprek aan om mogelijke veranderingen in je persoonlijke situatie te bespreken.

Vergelijken

De kosten van een adviseur zijn onderdeel van de premie die je als klant betaalt aan de verzekeraar. Wil je de kosten van rechtstreeks een verzekering afsluiten (dus zonder advies of hulp van een adviseur) vergelijken met de kosten van een verzekering via een adviseur, dan moet je naar het verschil tussen de premies kijken. Vraag ernaar en kies het kantoor dat bij je past! Sommige verzekeraars werken overigens alleen met onafhankelijke adviseurs, het is dan niet mogelijk om rechtstreeks een verzekering af te sluiten.

Alleen schade

De wetswijziging geldt alleen voor schadeverzekeringen zoals een autoverzekering, een woonverzekering (opstal/inboedel/aansprakelijkheid) of een reisverzekering. Voor een complex product als een hypotheek betaal je een financieel adviseur altijd apart, vaak gaat het dan om een vaste eenmalige adviesvergoeding.

Bron: Adfiz